Restauracja Prowansja, Toruń Przytulna restauracja w sercu toruńskiej Starówki

Polecamy

W naszej karcie dań znajduje się kilkadziesiąt pozycji – głównie lekkich, smakowitych dań z których duża część zapożyczona jest z kuchni francuskiej. Ponadto proponujemy lunch, którego menu zmienia się co tydzień. Aktualne Lunch Menu publikowane jest regularnie na naszej stronie internetowej. Poniżej opisujemy krótko niektóre pozycje znajdujące się w naszym głównym menu.

Jeśli wstąpią Państwo do nas na kieliszek wina, zaproponujemy talerz przekąsek - wytrawnych ciasteczek francuskich, serów, owoców i oliwek. Jeśli Państwa wizyta w Prowansji związana będzie z zamiarem zjedzenia czegoś na szybko i ciepło, to dręczący głód można zaspokoić porcją tartaletek z kurkami, szpinakiem i mięsem drobiowym lub naleśnikiem. Polecamy naleśniki z farszem mięsnym w sosie pomidorowym, naleśniki ze szpinakiem (szpinak u nas jest na prawdę dobrze doprawiony). Typowym francuskim daniem jest ratatouille (czyt. “ratatuji”) czyli duszone warzywa z czosnkiem i ziołami - bakłażan, cukinia, papryka, czerwona cebula i pomidor.

Daniem, z którego słynie Prowansja jest quiche - wypiekany z ciasta półkruchego w falbaniastych foremkach blaszanych. Jedna trzecia krążka stanowiąca porcję pokrywana jest farszem do wyboru - prowansalskim, z mięsa drobiowego, szpinakowym, z kurek lub wędzonej szynki podsmażonej z cebulą i zapiekanej z sosem serowym. Prosto z pieca, smakowicie pachnące quiche podawane są z sałatą i sosem winegret. Podobnie podajemy strudel z kurkami oraz wspomniane wcześniej naleśniki.

Powyższe dania poprzedzone miską zupy (np. zupa grzybowa z podgrzybków, śródziemnomorska zupa pomidorowa) może stanowić pełne danie obiadowe. Bardzo pożywne są zupy-krem, np cebulowa z serem i grzankami. Dania typowo obiadowe to polędwiczki wieprzowe duszone z kurkami lub z suszonymi śliwkami, wołowina po burgundzku, filet z kurczaka z ananasem lub warzywa zapiekane.

Na dłuższe towarzyskie spotkania proponujemy potrawę raclette. Goście korzystają z przygotowanych przez kuchnię produktów oraz urządzenia „raclette”. Podstawowymi składnikami są ziemniaki w mundurkach oraz ser - uzupełnione sosami i dodatkami mięsnymi lub warzywnymi, które podaje się na małych patelenkach wprost na stół.

Polecamy również sałatki (grecką, nicejską, caprese i inne) oraz desery – strudel z jabłkiem podawany na ciepło z lodami, jabłecznik domowy, ciasto czekoladowe oraz lody.

Przeczytaj również:
» Uroczystości rodzinne i imprezy okolicznościowe
» Nasze menu za pół ceny
» Walentynki 2015
» Pomysł na randkę - Raclette
» Raclette w Prowansji

do góry